tips på att rensa upp hemma från marie kondo, städdrottningen

Hur du rensar upp hemmet utan att ångra dig

En läsare har skrivit och undrar hur hen kan rensa ur sitt hem utan att slänga saker som de kommer behöva senare.

Mycket bra fråga. Vi börjar med att få en sak ur världen först. De flesta människor tycker att man enbart rensar ur sitt hem under vårstädningen. Men konceptet med en vårstädning är inte logiskt alls. Våren är ju då som du skall ut och göra iordning din trädgård och plantera nya växter. Du tar ett djupt andetag med ren luft utomhus efter att ha varit inne hela vintern och självklart vill du stanna kvar utomhus.

Rätt tid att göra ”vårstädningen” är när du ändå är fast inomhus. Vintern är den absolut bästa tiden att se dig om i huset och städa från toppen till botten och bli av med alla de saker som du inte behöver. Särskilt efter högtiderna och efter nyår. Varför inte påbörja det nya året med att rensa upp i ditt hem? Om du även är i behov utav städhjälp av en rekommenderad städfirma i Falkenberg, tveka inte att kontakta oss.

Tips från Marie Kondo

Det första du bör göra är att komma på vilka saker du är nöjd med och vilka du inte är nöjd med. En av anledningarna till att Marie Kondos bok om städning är så populär är för att hon berättar för sina läsare att göra sig av med de saker de inte är ”förtjusta” i. Med andra ord, du bör känna en anknytning till dina materiella ägodelar. Problemet med denna metod är att de saker du var förtjust i för fem år sedan kanske inte gör dig förtjust längre.

Så här börjar du rensa upp hemma

Avsätt lite lugn tid när du står i varje rum i ditt hem med ett anteckningsblock. Ta in rummet ordentligt. Bidrar allting jag ser här till rummets estetik och funktion? Vad är överflödigt, vad saknas, vad passar inte in? Skriv ner det som du ser. När du har gjort denna övning så kanske du direkt ringer till en välgörenhetsinsamling som kan komma och hämta saker. Gör inte mer än ett eller två rum på en gång, annars riskerar du att bli överväldigad.

Mental inställning

Mental inställning eller attityd. Det handlar inte om vilka organiseringshjälpmedel du köper utan om att du skall vara disciplinerad med att bara behålla de saker du använder och älskar.

Rätt förvaring

När du känner att din värld börjar bli organiserad och där du vill vara så skall du se till att behålla det så. För att göra detta bör du städa allt eftersom och sätta tillbaka saker där de hör hemma direkt efter att du använt dem. Istället för att stoppa undan småsaker på olika förvaringsplatser eller att hålla dem utom synhåll bör du istället förvara dem i lådor, skåp eller kistor. Ja, du KAN lära barn att göra detta.

Fatta löpande beslut om vilka saker du är förtjust i och behåll enbart dessa saker. Om detta skrämmer dig kan du stoppa in sakerna i en garderob i ett par veckor för att se hur livet är utan dem. Du kan alltid ta fram dem igen om du verkligen älskar dem.

Om du verkligen är nervös för att göra misstag i din rensning så bör du investera i lite förvaring. Känn därefter hur du känner.

Få aldrig dåligt samvete över att du lagt pengar på nya layouter eller system. Över tid så kan vi förändra hur vi ser på våra saker.

Titta inte bakåt. Du kommer göra några misstag. Påminn dig själv att det är en materialistisk värld, de riktigt viktiga gåvorna och ägodelarna bär du med dig inombords.